Feldsalat har små grønne blade, der vokser i en roset på planten. De har en vis lighed med babyspinatblade – både i størrelse og udseende. Smagen er mild, let krydret og sødlig. Den er kraftigere end smagen i hovedsalat, men mildere end i spinat.
Feldsalat stammer fra Schweiz. I det 17. århundrede var feldsalat meget udbredt i England og Tyskland.
Skyl bladrosetter af feldsalat i en stor skål med vand. Bladene går nemt i stykker, hvis du gør det under rindende vand. Lad dem dryppe godt af, enten i et dørslag/salatslynge eller læg dem på et rent viskestykke. Salater kan fra naturens hånd indeholde bakterier og virus på overfladen. Ved grundig skylning fjerner du op til 80 procent af disse, ifølge Fødevarestyrelsen.
Feldsalat pynter på og i alle salater. Den kan blandes med andre salattyper eller den kan være basis i en smuk anrettet salatblanding. Feldsalat kan også pynte på en suppe, en pizza og på smørrebrødstallerknen, sandwich og wraps.
Feldsalat skal opbevares i køleskab og kan holde sig 2-3 dage. Lad den blive i sin indpakning eller opbevar den i en plastpose Vent med at skylle salaten til den skal bruges.
I Danmark er feldsalat blevet ret almindelig og kan købes i supermarkedet, når der er sæson. I en køkkenhave, kan du så frø af feldsalat i august måned. Har du dyrket dem året før, har planterne sikkert smidt nogle frø i haven, som begynder at spire i efteråret. De vokser så vinteren igennem, og i forårsmånederne kan du høste de friske og sprøde salatblade fra egen have. Desuden har feldsalat en slægtning, tandfri vårsalat, som findes vildtvoksende i naturen. Den har mere aflange blade med en ribbe i midten. Tandfri vårsalat findes mange steder i Danmark. Den gror i åbne landskaber på grusede arealer og tørre skrænter, men er mest almindelig på strandenge og langs kysterne, hvor den henter næring fra rådnende tang. Her kan du sanke den om foråret.
Februar til april.
Læs mere om næringsindholdet i salat hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for feldsalat, har vi her valgt hovedsalat.