Hvad er estragon?
Den bliver cirka 80 cm høj. Det er de smalle, lancetformede mørkegrønne blade og de nye skud, der anvendes som krydderi.
Smagen af estragon kender vi især fra de franske saucer: Bearnaisesauce og tartaresauce. Bladene er meget aromatiske med en ret dominerende lakridslignende smag, der minder om anis.
Hvor gror estragon? Estragon vokser vildt i Østeuropa, Sibirien og Vestamerika, men den har bredt sig til det meste af Sydeuropa. Både den franske og den tyske estragon er afarter af den russiske, der vokser vildt på de russiske stepper. I Frankrig er den franske estragon dronningen over alle krydderurter. Navnet estragon stammer fra fransk, og det latinske navn dracuncullus betyder drage eller slange. Den kan hentyde til den kraftige smag eller måske de slangelignende rødder på planten.
Bearnaisesauce, tataresauce, kryddersmør og kryddereddike, grillmad. Som krydderi har estragon den gode egenskab, at den brugt med måde understreger andre ingrediensers smag i maden. Prøv at krydre en ovnkylling med et par friske blade, finthak lidt estragonblade i en tomatsalat eller sæt en kvist på spyd sammen med kødstykker til grillen. Estragon kan finthakkes og blandes i urtesalt eller i kryddersmør, eventuelt sammen med basilikum og hvidløg. Desuden anvendes estragonkviste i estragoneddike, som kan bruges til salatdressinger og saucer. Estragon indgår også i forskellige krydderurteblandinger, som Fines herbes og Bouquet garni..
Fransk estragon er en staude, der tilhører kurvblomstfamilien, men den bør dog graves op, deles og plantes i nyt kompostjord hvert andet år for at opnå en bedre aroma. Kan også gro i altankasser og krukker. Estragon findes også i en russisk udgave, der sagtens kan gro i vores haver, men den har en mere bitter smag end den franske og er ikke nær så anvendelig i vores madkultur. Endelig findes der en tysk estragon, som minder om den franske.
Friske estragonblade kan fryses.
Estragon fås som tørret krydderi, der kan anvendes til de samme retter som frisk estragon.
Frisk estragon kan købes året rundt både i potter og som afklippede blade. Sæsonen for frisk estragon fra haven er fra maj, til frosten sætter ind i efteråret. Da det er en staude, kan planten overvintre, men den franske estragon er dog ikke så hårdfør, så det er en god ide at dække den til om vinteren. Den tyske estragon er mere hårdfør og kan bedre klare sig i det danske klima.
Estragonblade har et højt indhold af jod og andre mineraler samt A- og C-vitamin.