Brasilien, Colombia, Paraguay, Chile, Peru og Uruguay er typisk nogle af de lande, der bruger Dulce de leche som en del af deres køkken.
Den laves ved at koge mælk og sukker meget længe, så mælken evaporer (smider vandet). Det giver denne tykke karamelkonsistens.
Dulce de leche kan også købes færdig.
Kondenseret mælk er på dåse og kan købes i specialbutikker. Men du kan også lave din egen kondenseret mælk:
2 liter sødmælk og 300 g rørsukker (evt. økologisk) bringes i kog i en gryde/pande med så stor en diameter som muligt. Herved opnås en hurtigere inddampning. For at undgå påbrænding er det en fordel at anvende en teflonbelagt gryde/pande. Kog mælkeblandingen ind, indtil der er ca. 9½ dl tilbage i gryden. Skal koge ved jævn varme i ca. 1 time. Under kogningen ændrer mælken farve til svag lysebrun, og den bliver meget tyk og kan blive en anelse grynet.
Dåser til mælkekonserves (fx fløde, kondenseret mælk) er lakeret indvendigt, og dermed er risikoen for nikkelafgivelse i praksis ikke-eksisterende. I forbindelse med opvarmning af den åbnede dåse er det ekstremt vigtigt at holde temperaturen omkring de 100 grader. Temperaturer væsentligt over 120-130 grader kan resultere i krakelering og løsning af lakken.