Citronmelisse

Citronmelisse
Citronmelisse er en krydderurt, der kan bruges som smagsgiver og pynt på de fleste retter. Citronmelisse er nem at holde liv i og pynter både i vindueskarm og krydderurtebed.

Hvordan ser citronmelisse ud?

Citronmelisse kan blive ca. 80 cm høj og har grønne ægformede blade, der er behårede og dufter af citron.

Smag

Stærk citronduft og smag.

Oprindelse

Citronmelisse stammer oprindeligt fra Middelhavslandene, hvorfra den har bredt sig til Norden. I dag findes den i mange duft- og bihaver, da den tiltrækker bier og giver god smag til honningen. Ordet melissa kommer af det græske ord melis, der betyder honning.

Anvendelse

Planten er god i saucer til fisk og lyst kød som kalvekød og fjerkræ. I frugtdrikke og urtete. Bladene kan bruges hele i frugtdrikke og urtete. Hakkede blade kan tilsættes saucer og dressinger til fisk og lyst kød som kalvekød og fjerkræ. Citronmelisse bruges også som pynt på desserter og salater. Eller prøv at fryse bladene ned i isterninger og brug dem i sommerdrikke.

Hvordan dyrkes citronmelisse?

Citronmelisse er en flerårig staude. Kan gro på samme sted i mindst 20 år, men kan også dyrkes i krukker. Planten blomstrer i juli-august. Det er bladene, som anvendes i madlavning.

Erstatning

Citronduften og -smagen i bladene gør, at de kan bruges som erstatning for citrongræs og citronskal.

Sæson

Citronmelisse kan købes året rundt - både i potter og som afklippede stængler med blade. Efter nedklipning af en potte kan rødderne plantes om i en urtepotte eller i havejorden, og den vil så sætte nye skud. Den kan godt gro indendørs. Sæsonen for frisk citronmelisse fra haven er fra maj til frosten sætter ind i efteråret.

Næringsindhold

Citronmelisse indeholder nogle æteriske olier, der kaldes citronellal og som menes at have en beroligende og antibakteriel effekt. Desuden indeholder bladene fenolske syrer, som muligvis har en virushæmmende effekt mod blandt andet herpes (forkølelsessår).

Tips og Tricks

Citronmelisse kan gro på samme sted i ca. 20 år. Den breder sig, så det er en god ide at grave den op og dele den ca. hvert fjerde år. Klip planten ned i juni og i september, så vil den sætte nye, friske skud. Citronmelisse kan fryses. Kom bladene i fryseposer. Citronmelissen anvendes direkte fra fryseren, hvor de frosne blade knuses ned i retten.