Cherrytomater er små runde tomater, de er mere kødfulde end almindelige tomater, og skindet er tyndere end hos almindelige tomater. Cherrytomater findes i forskellige størrelser, afhængig af sorten. En middel cherrytomat vejer 15 gram. Hele tomaten er normalt gennemfarvet rød, men cherrytomater findes også i andre farver fx gule, orange, sortviolette og stribede.
Navnet, cherry, hentyder kun til størrelse og udseende, og det har ikke noget med smagen at gøre. Smagen er normalt sød og fyldig, da vandindholdet er lavere end i andre tomater. Afhængig af sort kan den også være syrlig og/eller krydret i smagen.
De små cherrytomater er gode som snack til et mellemmåltid eller i madpakken. De er også dekorative i salatskålen og som pynt på forretter. Cherrytomater kan stort set anvendes i alle retter, hvor der skal tomater i. Hvis man har dyrket masser af tomater, så kan man fx lave en portion semidried tomater, som er god til bruchetta, salater, kødretter og ost. De kan opbevares i køleskabet i ca. 14 dage.
Cherrytomater fås som konserves på dåse, hvor de ligger i tomatjuice.
Opbevar friske tomater ved stuetemperatur. De mister smag, hvis de står køligt.
April - november.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet