Skalotteløg

Skalotteløg
Skalotteløg anses for at være de fineste blandt løgarterne - de er også de dyreste. De har fået deres udbredelse via fransk gastronomi. Men navnet skalotte stammer fra Grækenland, nemlig byen Ashkelon, som grækerne forbandt med dette løg. Skalotteløg tilhører liljefamilien.

Udseende

Skalotteløg vokser på næsten samme måde som hvidløg. Et sætteløg giver flere fed, der hænger sammen i roden. Skalotteløg er små, lidt aflange løg. De har en smuk violet farve under den tynde, brune skræl. Indeni har løget også violette hinder mellem lagene.

Smag

Skalotteløg har en mildere og mere delikat smag end zittauerløg. Smagen er både sød og krydret.

Anvendelse

Skalotteløg anvendes ofte i de retter, hvor man også vil bruge rødløg eller zittauerløg. Da skalotteløgene er små, så bruger man dem med ofte i retter, hvor der ikke skal helt store mængder af løg i. Skalotteløg bliver meget hurtigt møre og skal kun steges i kort tid.

Karolines Køkkenskole

Skalotteløg kan anvendes rå i dressinger, saucer og kryddersmør. Svitsede skalotteløg bruges ofte i supper, ovnretter fx fyldte pandekager eller i den klassiske moules frites. Hele pillede skalotteløg pynter og ikke mindst smager skønt i en grøntsagsfrikassé. Skalotteløg er også lækre i chutney og kompot.

Botanik

Den danske sæson for chalotteløg er fra juni til oktober, men importeres fra udlandet hele året.

Holdbarhed

Skalotteløg skal opbevares tørt og køligt, og holdbarheden er ca. tre måneder.

Sæson

August – november.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for skalotteløg, så vi har valgt løg.

Kilder