Frisk basilikum er en krydderurt, der fungerer som smagsgiver i maden. Smagen er let krydret og peberagtig. Du finder urten i en grøn og en rødlilla udgave. Den rødlilla udgave er smagsmæssigt lidt kraftigere end den grønne.
Desuden kan du finde thai basilikum eller holy basil, hvis blade er spidsere, og som smager mere hen ad citrus og anis. Thai basilikum bliver især brugt i thaimad.
Når du plukker basilikum til madlavningen, skal du tage de unge blomsterløse skud og plantens blade.
Basilikum bliver brugt i alt fra tomatretter, salater og pastaretter til pesto, krydderolier og eddiker. I Italien er basilikum især en vigtig ingrediens i tomat- og pastaretter. Desuden indgår basilikum i pesto sammen med hvidløg og pinjekerner. Pluk hele blade af frisk basilikum til en blandet, grøn salat eller brug dem på en tomatsalat sammen med mozzarella. Prøv også at blande hele blade basilikum i røræg.
Find mange flere opskrifter med basilikum her.
Vær opmærksom på, at basilikum ikke tåler at blive stegt eller grillet, da den bliver sort og bitter. Desuden er den æteriske olie i basilikum meget flygtig og fordamper lige så snart, den udsættes for varme. Frisk basilikum bør derfor først tilsættes den færdige ret efter varmebehandlingen eller bruges i kolde retter - som fx salater eller pynt på kolde retter.
Du kan fryse en buket friske basilikumblade i en plastpose. Pust luft i posen og bind til. Når du skal bruge dem, knuser du blot de frosne basilikumblade over maden lige før servering, og smagen og duften af frisk basilikum genopleves igen.
Du kan også købe krydderiet tørret, hvor bladene er smuldrede.
Hvis du selv vil dyrke basilikum i haven, skal du være opmærksom på at plante den, hvor der er læ, da den hverken tåler nattefrost, udtørring eller blæst. Planten er etårig, og den kan kun dyrkes i varme sommermåneder i haven. Derudover trives basilikum bedst i drivhus eller i vindueskarmen.
Basilikum kommer af det græske ord basilikon, der betyder kongelig. Urten har i flere kulturer et skær af mystik over sig. I Indien har basilikum længe været anset som en hellig plante, der ikke måtte spises. I Grækenland er den smalbladede basilikum ofte plantet i gamle petroleumsdunke nær husets indgang for at bringe held og lykke.
Basilikum kan købes hele året som frisk krydderurt.