Havbarsens typiske kendetegn er dens store og sølvglinsende skæl samt gællelågets sorte plet.
Barsen bliver sjældent over 80 cm og lever som en meget aktiv rovfisk af sild, blæksprutter og mindre krebsdyr. Kødet er lyst og fast.
Barsen er en stimefisk og er udbredt i Middelhavet, Sydeuropa og om sommeren i Danmark. Den lever på 10-80 meters dybde i kystnære bugter og flodmundinger. De barser, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Sydeuropa, men om sommeren findes også danske fisk.
Som nævnt er havbarsen velegnet til stegning, dampning og grill. Herudover holder barsen godt på faconen ved kogning, hvorfor den er god at servere kold.
En fordel ved bars fisk er også, at de har få ben, som samtidig er lette at fjerne.
Havbarsen kan købes hos fiskehandleren året rundt, og om sommeren fås også friske bars fra Danmark.
Læs om næringsindhold på Fødevarestyrelsen. Der er ikke nogen eksakte tal på bars, derfor henvises til tallet for middelfed fisk.