Grønne asparges er runde, fingertykke og 20-30 cm lange, grønne stængler. En asparges vejer ca. 15 gram. De sælges i bundter á ca 250 gram. I toppen af stænglen sidder små, trekantede og tætpakkede skælblade, som senere kan danne sidegrene, hvis ikke aspargesen bliver høstet. Toppen ligner en knop og er ofte violet, hvilket skyldes farvestoffet cyanin, som også findes i rødkål. Cyanin er vandopløseligt, hvilket forsvinder når asparges koges. I den anden ende er aspargesen træagtig, og farven er lys hvidlig med violette nuancer.
Grønne asparges smager som friske ærter. De har en kraftigere smag end hvide asparges. De skal føles sprøde i munden, og må ikke koges for længe, da de derved bliver slatne.
Asparges er en gammel kulturplante, som allerede var kendt i Egypten for 5-6.000 år siden. I Romerriget blev asparges dyrket for over 2.000 år siden. Her i Danmark har de været dyrket siden 1700-tallet. Det er den samme plante, som giver både grønne og hvide asparges, men dyrkningsmetoden er forskellig. Grønne asparges vokser op af jorden. Her udsættes de for sollys, som giver dem den grønne farve. De høstes ved at knække skuddet af, når de er 20-30 cm lange.
Bræk den nederste del af stænglen af lige der, hvor den naturligt giver et knæk.
Se Karolines Køkkenskole
Skyl de grønne asparges, og de er klar til brug. Grønne asparges kan spises rå. Skær dem evt. i mindre stykker og brug dem i en salat eller som pynt på fx tarteletter. Eller server dem som snack med en dip. Grønne asparges kan koges/dampes et par minutter eller grilles eller steges kortvarigt, så de bevarer sprødheden. De kan serveres sammen med fisk og skaldyr i en forret. De er også gode som tilbehør til middagsretter og som fyld i pizza eller suppe. Grønne asparges kan holde sig i en plastpose i køleskabet i op til to uger.
April til juni. Har man aspargesplanter i haven, er det en god regel, at man stopper med at høste asparges, når det bliver Sct. Hans. Derefter skal planterne have mulighed for at samle næring til næste års høst. Faktisk kan man høste fra de samme planter i op til 20-25 år.
Læs om næringsindhold hos Fødevarestyrelsen
Der kan komme liv i bløde og slappe asparges ved at skære roden af dem og komme dem i koldt vand i 30 minutter.
I stedet for at skære roden af asparges kan du knække roden af - den knækker altid der hvor det friske begynder.