Langtidsstegt oksemørbrad

Langtidsstegt oksemørbrad

1 time 5 min
Langtidsstegt oksemørbrad med bearnaisesauce og pommes frites, med et lækkert twist i form af en svampesalat. Du får en helt fantastisk og perfekt konsistens på oksemørbrad, når den er langtidsstegt. Denne opskrift på helstegt oksemørbrad er oplagt til et selskab på 10 personer, og oksemørbrad i ovn passer sig selv, mens svampesalat og pommes frites gøre klar.
https://www.arla.dk/opskrifter/langtidsstegt-oksemorbrad/

Sådan gør du

Stegetid for oksemørbrad:

Ca. 2½ time ved 80° - traditionel ovn.

Stegetid for svampesalat:

Ca. 2½ time ved 80° - skru op til 225° og steg i yderligere ca. 15 min., midt i ovnen.

Oksemørbrad
  • Befri mørbraden for sener og hinder og drys den med salt og peber.
  • Lad olien blive varm i en pande og brun mørbraden ved kraftig varme i ca. 4 min.
  • Kom den i et ovnfast fad og steg den nederst i ovnen ved siden af svampesalaten.
  • Tag kødet ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur - den skal være ca. 63°. Lad kødet hvile tildækket indtil serveringen.
Svampesalat
  • Lad olien blive gylden i en sauterpande. Steg svampene ved kraftig varme og under omrøring i ca. 4 min. Tilsæt eddike og vend godt rundt.
  • Kom svampene i et ovnfast fad sammen med de øvrige ingredienser og steg dem øverst i ovnen.
  • Tag stegen ud og skru op for varmen. Steg svampene færdige midt i ovnen mens stegen hviler.
Pommes frites
  • Skær kartoflerne ud i stænger (ca. 1 x 1 cm). Lad dem ligge i koldt vand i ca. 2 timer - skift vandet hver ½ time.
  • Sigt vandet fra og dub kartoflerne helt tørre i et viskestykke.
  • Hæld olien i en tykbundet gryde (ca. 3 liter) og varm det op til ca. 180°.
  • Tilsæt halvdelen af kartoflerne og friter dem i ca. 12 min. - til de er sprøde og gyldenbrune. Tag kartoflerne op og læg dem på fedtsugende papir. Gentag med resten af kartoflerne.
  • Friter pommes fritterne umiddelbart inden serveringen i ca. 1 min. Kom de gyldne, sprøde pommes frites i en stor skål, vend dem godt med salt og server.
Bearnaisesauce med cremefraiche
  • Pisk æggeblommerne med salt i en tykbundet gryde ved svag varme i ca. 2 min.
  • Tilsæt bearnaiseessens og derefter cremefraiche - ca. 1 spsk ad gangen. Vend til sidst estragon i saucen.
  • Server saucen straks med langtidsstegt oksemørbrad, nyfritterede pommes frites og svampesalat.

Har I ikke spist op, kan du lave den skønneste biksemad af dine rester. Start med at stege pommes frittes sprøde i en pande, tilsæt rester af svampesalat og varm igennem. Kom så til sidst oksemørbrad i mundrette stykker i - de skal blot varmes op, ikke steges igennem. Er der bearnaissauce tilovers smager det skønt ovenpå biksemaden. Alternativt kan du servere et spejlæg ovenpå.

Energiindhold for hele retten:

87626 kJ / 20943 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1157 kJ / 276 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 2,2 % 1,5 g
Kulhydrat: 10 % 6,8 g
Fedt: 87,8 % 27,5 g
Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Oksemørbrad
1 Oksemørbrad (ca. 2 kg)
2 spsk Rapsolie
1 spsk Groft salt
Groftkværnet peber
Svampesalat
2 spsk Rapsolie
500 g Portobello svampe i mindre stykker
500 g Markchampignoner i kvarte
2 spsk Æbleeddike
1000 g Cherrytomater
4 Rødløg i tynde både (ca. 400 g)
4 Små finthakkede fed hvidløg
20 stilke Frisk timian
1 spsk Groft salt
Friskkværnet peber
Pommes frites
2½ kg Skrubbede bagekartofler
2 liter Neutral olie, fx rapsolie
2 spsk Groft salt
Bearnaisesauce med cremefraiche
6 Æggeblommer (ca. 1 dl)
1 tsk Groft salt
1 tsk Bearnaiseessens
½ liter Creme fraiche 38%
1 dl Finthakkede estragonblade