Lammekølle

2 timer
Arbejdstid: 15 min
Lammekølle

Få den perfekte opskrift på stegt lammekølle med hvidløg og rosmarin. Lammekøllen steges langsomt i ovnen hvilket sikrer mørt og saftigt kød med masser af smag. Lammekøllen smager godt med både flødekartofler, tzatziki, ratatouille, tomatsalat og anden salat med salatost. Perfekt til påskefrokosten eller en hyggelig middag.

Ingredienser

1 Lammekølle (ca. 1½ kg)
5 Rosmarinkviste
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
5 Små hele fed hvidløg
50 g Smeltet smør

Sådan gør du

  • Gnid lammekøllen med rosmarin, salt og peber. Skær hvidløgsfeddene i kvarte, lav små huller i lammekøllen og stik hvidløgsstykkerne heri.
  • Læg kødet på ovnens rist over bradepanden.
  • Fordel smørret på lammekøllen og brun den i ovnen i 20 minutter ved 225° Skru ned på 125° og steg lammekøllen færdig ca. 1 time og 20 min. ved 125° - traditionel ovn..
  • Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 68°.
  • Tag lammekøllen ud og hold den varm til servering. Skær kødet i skiver og server.
Serveringsforslag

Klassikeren over dem alle til lammekølle - en opdateret flødekartoflermed porre, løg og masser af smag.

Ønsker du lammekøllen mere eller mindre stegt - så se den vejledende centrumstemperatur her: Rosastegt: 62 - 65 grader. Medium: 66 - 69 grader. Gennemstegt: 70 -72 grader. Bemærk at det er vigtigt at stegetermometeret sidder i centrum af køllen. Vær også opmærksom på at jo varmere ovnen er, jo mere vil centrumtemperaturen stige efter at lammekøllen er taget ud af ovnen.

Spørgsmål og svar: Lammekølle

I vores Spørgsmål og svar-sektion finder du praktiske råd, der hjælper dig med at få det bedste resultat – uanset om du planlægger i god tid eller står midt i forberedelserne eller har brug for råd til opbevaring.

Kan man stege lammekølle dagen før?

Vi anbefaler, at du steger lammekøllen på dagen for det bedste resultat. Hvis lammekøllen steges dagen før, så anbefaler vi, at du luner stegen i en gryde med låg og tilsætter 2 dl vand. Lun stegen i ovnen ved 120° i ca. 45-60 min.

Hvor mange personer rækker opskriften til?

En lammekølle på cirka 1½ kg rækker til 4-6 personer. Portionens størrelse og mængden af tilbehør spiller en rolle. Serverer du for eksempel rigeligt flødekartofler, grøntsager og salat, kan køllen mætte op til 6 personer. Vælger du større kødportioner eller enkelt tilbehør, passer den bedre til 4 personer. Tænk over portionsstørrelser og tilbehør, hvis du vil sikre, at der er nok til alle.

Hvordan opbevarer jeg eventuelle rester?

Lad lammekøllen køle af inden for to timer efter tilberedning. Pak kødet tæt i en lufttæt beholder eller indpak det godt i madpapir. Stil resterne i køleskabets koldeste del, hvor de holder sig i 3-5 dage. Hvis du ikke skal spise resterne med det samme, kan du skære kødet i skiver og fryse det ned i en tætsluttende beholder. Mærk med dato, og frys kødet så hurtigt som muligt efter afkøling. Optø kødet langsomt i køleskabet, når du vil bruge det igen, og varm det forsigtigt op ved lav temperatur i ovnen, så det bevarer saft og smag.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10058 kJ / 2404 kcal

Næringsindhold pr. 100g

631 kJ / 151 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,1 g
Protein: 51,3 % 19 g
Kulhydrat: 1 % 0,4 g
Fedt: 47,7 % 8,1 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/lammekolle/