Kartoffelpande med svampe

Kartoffelpande med svampe

30 min
Skal du have kødfri dag er kartoffelpande med svampe en ideel ret til aftensmaden. Kartoffelpande med svampe får endnu mere dybde i smagen af de tørrede kantareller, som bliver brugt som krydderi og som er med til at booste umamismagen. Umami er den 5 grundsmag, hvis navn stammer fra japansk og som betyder velsmag. Det er ofte forbundet med smagen af protein, som vi jo mest forbinder med kød. Men råvarer som tomater, kartofler og ikke mindst svampe (som alle indgår i kartoffelpande med svampe) er også rige på umamismag.
https://www.arla.dk/opskrifter/kartoffelpande-med-svampe/

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 225° - traditionel ovn.

Kartofler
  • Bring vand tilsat salt i kog i en gryde.
  • Vask kartoflerne godt og kom dem i gryden.
  • Kog kartoflerne ved svag varme og under låg i ca. 14 min., til de er møre.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre.
Tomater på stilk
  • Skyl tomaterne og del dem i mindre klaser.
  • Fordel tomatklaserne i et fladt, ovnfast fad og drys med salt og peber.
  • Bag tomaterne midt i ovnen.
Kartoffelpande
  • Lad imens smørret blive gyldent i en pande.
  • Steg løg og champignoner ved kraftig varme i ca. 5 min.
  • Bland de hakkede tørrede kantareller og det kogende vand.
  • Kom de udblødte svampe i panden sammen med fløde, de kogte kartofler, salt og peber. Bring blandingen i kog, tag panden af varmen og rør saucejævner i.
  • Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 2 min. Smag til.
  • Drys klippet purløg over retten og server med brød til.

I stedet for brød, kan du servere stegte skinkeschnitzler, skinkemignon eller hakkebøffer.

Energiindhold for hele retten:

7719 kJ / 1845 kcal

Næringsindhold pr. 100g

274 kJ / 65 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 13,1 % 2,1 g
Kulhydrat: 64 % 10,3 g
Fedt: 22,9 % 1,7 g
Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Kartofler
½ liter Vand
½ tsk Groft salt
650 g Små, faste kartofler, fx nix pille
Tomater på stilk
400 g Cherrytomater eller blommetomater på stilk
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Kartoffelpande
20 g Smør
3 Grofthakkede løg (ca. 225 g)
450 g Champignoner i halve og kvarte
3 spsk Finthakkede tørrede kantareller
3 spsk Kogende vand
2½ dl Madlavningsfløde
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
2 tsk Saucejævner
1 dl Klippet frisk purløg
Tilbehør
240 g Speltbrød