Julegrødsboller
Julegrødsboller - nemme, lækre og lynhurtige at bikse sammen. Rester af risengrød er genialt at bruge i din bolledej, men andre grødrester kan også bruges. Her har vi udviklet en variant, hvor du også kan få brugt resterne af dine julegodter. Så tøm skabet og bag skønne juleboller, som både dufter og smager af jul. Dejen til julegrødsboller er hurtig at røre sammen - og kan hæve enten natten over i køleskabet eller blot et par timer på køkkenbordet.
Ingredienser
3 dl
Lunken vand
|
|
---|---|
1 dl
Yoghurt naturel, græsk yoghurt, skyr eller tilsvarende
|
|
20 g
Gær
|
|
1 spsk
Flydende honning
|
|
150 g
Kold risengrød
|
|
450 g
Hvedemel (ca. 7 dl)
|
|
250 g
Blandede julegodter, fx fyldt eller mørk chokolade, marcipan, tørret frugt, fx dadler, svesker, ananas, pomerans eller rosiner
|
|
½
Appelsin (usprøjtet) - fintrevet skal heraf
|
|
1½ tsk
Groft salt
|
Drys
1
Sammenpisket æg til pensling
|
|
---|---|
2 spsk
Perlesukker
|
|
2 tsk
Stødt kanel
|
Sådan gør du
Hvis du koldhæver bollerne, kan du sagtens sætte gærmængden ned til 10 g.
For ekstra sprøde boller: Smid ca. 1 dl koldt vand ind i bunden af den varme ovn samtidig med, at du sætter bagepladen med grødbollerne ind. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen. Bollerne bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Du kan også stille en bradepande i bunden af ovnen, når du tænder den - og smide det kolde vand heri i stedet for i bunden af ovnen.
Grødboller er geniale at bage, hvis du har en rest grød i overskud. Og det har man ofte, hvis man skraber gryden... Hvis du ikke har en rest grød, så kog en lille portion havregrød bestående af 1 dl vand, 1 dl mælk og 1 dl havregryn. Så får du en portion grød, som passer til denne opskrift på grødboller.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
14146 kJ / 3381 kcal
Næringsindhold pr. 100g
965 kJ / 231 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,5 g |
Protein: | 8,5 % | 4,8 g |
Kulhydrat: | 67,2 % | 38,2 g |
Fedt: | 24,3 % | 6,3 g |