Grovbrød

Grovbrød

3 timer
Arbejdstid: 30 min
Lækkert og nemt grovbrød, der er skønt både til en ostemad og som tilbehør til aftensmaden. Hjemmebagt grovbrød smager og dufter - og i denne opskrift på groft brød giver de hele bløde kerner et godt bid. Groft brød smager bare godt og giver en hel anden mæthedsfølelse. Du får et flot grovbrød, hvis du lader det hæve i en hævekurv - men selvfølgelig er smagen den samme uden.
https://www.arla.dk/opskrifter/grovbrod-med-hvedekerner/

Sådan gør du

Grovbrød
  • Bring vandet i kog i en gryde og tilsæt de knækkede hvedekerner. Kog kernerne ved svag varme og under låg i ca. 15 min.
  • Hæld kernerne i en skål og smelt smørret i de varme kerner. Tilsæt mælk og det syrnede produkt.
  • Rør gæren ud heri og tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1½ time.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 2 stykker og form dem til runde brød. Læg brødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. ½ time.
  • Pensl brødene og drys dem med mel. Bag grovbrødene midt i ovnen i ca. 15 min. ved 200° - traditionel ovn. Derefter ca. 10 min. ved indstilling på 225°.

Grovbrødet kan evt. hæve i en meldrysset hævekurv.

Energiindhold for hele retten:

12765 kJ / 3051 kcal

Næringsindhold pr. 100g

685 kJ / 164 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 4,8 g
Protein: 18,5 % 7,5 g
Kulhydrat: 69,1 % 27,8 g
Fedt: 12,4 % 2,3 g

Ingredienser

Grovbrød
3 dl Vand
200 g Knækkede hvedekerner (ca. 3 dl)
25 g Smør
4 dl Mælk
2 dl Kvark, A38 eller græsk yoghurt
25 g Gær
1 tsk Sukker
2 tsk Groft salt
700 g Hvid hvedemel
Pensling
Vand
Pynt
Hvid hvedemel