Bagt selleri med sprød ostegratinering

1 time 30 min
Arbejdstid: 45 min
Bagt selleri med sprød ostegratinering

Bagt selleri med sprød ostegratinering er en lækker måde at få selleri på, og kan måske overbevise nogle af dem, som ellers ikke er de store sellerifans. Smagen af selleri, der bages længe i ovnen, bliver mild, blød og intens nøddeagtig. Den sprøde topping gør det til en ekstra god oplevelse at spise denne vegetarret. Skal du have en vegetar på besøg, er dette en fin gæsteret. Vi serverer en waldorf-inspireret salat med quinoa og en iskold kvarkdressing til den bagte selleri.

Ingredienser

Bagte sellerier

2 Skrællede knoldselleri (ca. 1200 g)
2 tsk Rapsolie
1½ tsk Groft salt

Salat a la Waldorf

160 g Sort quinoa (ca. 2 dl)
4 dl Vand
½ tsk Groft salt
200 g Stenfri vindruer i halve
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
5 stilke Bladselleri i tynde skiver (ca. 200 g)
1 Rødt æble i tynde både (ca. 150 g)
25 g Grofthakkede valnødder

Kvarkdressing

2½ dl Kvark eller fraiche
5 spsk Mælk
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber

Sprød ostegratinering

100 g Revet cheddar- og maasdammerost
4 spsk Rasp (ca. dl)

Sådan gør du

Bagte sellerier

  • Halver de 2 skrællede sellerier.
  • Skær en lille skive af de runde bunde (så sellerierne senere kan stå).
  • Smør sellerierne ind i olie og læg dem, med den runde side opad, på en plade med bagepapir.
  • Drys med salt og bag sellerierne midt i ovnen ca. 45 min. ved 175° og derefter ca. 15 min. ved 225° - traditionel ovn.

Salat a la Waldorf

  • Kom quinoaen i kogende vand tilsat salt.
  • Kog den ved svag varme og under låg i ca. 15 min.
  • Lad quinoaen dryppe af i en sigte og stil den i køleskabet til serveringen.
  • Knus, fx i en morter, ca. 50 g af vindruerne sammen med salt og peber.
  • Bland de knuste vindruer med quinoaen og vend den sammen med resten af vindruerne, bladselleri og æble.
  • Anret salaten på 4 tallerkener og drys med valnødder.

Kvarkdressing

  • Rør alle ingredienserne sammen og smag til.

Sprød ostegratinering

  • Tag sellerierne ud af ovnen og vend dem, så den store snitflade vender opad.
  • Bland ost og rasp og fordel blandingen på sellerierne.
  • Gratiner dem midt i ovnen, til osten er gylden. Ca. 8 min. ved 225° - traditionel ovn.
  • Stil en halv selleri på hver tallerken og server straks sammen med kvarkdressing.

En nem måde at få en lækker dressing til salaten, er som her, at knuse nogle vindruer og smage til med lidt salt og peber. Du kan gøre det samme med andre saftige bær og frugter, fx hindbær, jordbær, blåbær eller ananas.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

7075 kJ / 1691 kcal

Næringsindhold pr. 100g

251 kJ / 60 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,2 g
Protein: 20,7 % 3,1 g
Kulhydrat: 41,6 % 6,1 g
Fedt: 37,7 % 2,6 g
https://www.arla.dk/opskrifter/bagt-selleri-med-sprod-ostegratinering/