Årets Madsjæl

Hvert år hylder vi i Arla dem, der gør noget særligt for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det gør vi ved at uddele prisen Årets Madsjæl. Vinderen finder vi blandt alle jeres nomineringer. 

Nominer en madhelt og vind

Kender du en madhelt der gør noget ekstra for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Så hjælp os med at hylde dem!
Det kan være en madmor, spejderleder, klubmedarbejder, madkundskabslærer, eller noget helt femte.

Nominer personen herunder, så har du samtidig mulighed for at deltage i konkurrencen om et gavekort på 2500 DKK. 

Nominer en madhelt og vind

Mød vinderen og de andre finalister fra 2024

Lærer på Gørding Skole

Christian Lykou

Christian vandt Årets Madsjæl 2024. På Gørding Skole underviser Christian børnene i naturen og viser dem, hvordan man producerer mad med omsorg for miljøet. Børnene deltager i praktiske aktiviteter som at passe bistader, sætte kartofler, fiske og sanke krydderurter, som de senere bruger til madlavning over bål. Denne tilgang styrker både børnenes viden om råvarer og deres trivsel, især for dem, der ikke trives i traditionelle læringsmiljøer.

Christian Lykou
Spejderleder hos Slotsgruppen KFUM

Mike Danielsen

Mike Danielsen, spejderleder hos Slotsgruppen spejdere, fremmer læring om mad og råvarer ved at introducere bæredygtige, sunde og anderledes måder at lave mad på til spejdermøder og lejre. Han udfordrer spejderne til at tænke bæredygtigt, når de selv tilbereder mad, og skaber unikke madoplevelser over bål, som kombinerer innovation med klassisk spejdertradition. Dette inspirerer og engagerer børn og unge til at udvikle deres madlavningsfærdigheder og forståelse for råvarer.

Mike Danielsen

Gårdbørne­haven Kaptajngården

Gårdbørnehaven Kaptajngården integrerer børnene aktivt i madlavningen ved at lade dem deltage i alt fra at skrælle kartofler og røre dej til at passe dyr og plante grøntsager i haven. Børnene lærer, hvor maden kommer fra, ved at være involveret i hele processen – fra jord til bord. Denne praktiske tilgang fremmer deres forståelse for råvarer, udvikler madmod og skaber en naturlig forbindelse mellem natur, dyreliv og måltider.

Gårdbørne*haven Kaptajngården

Om Årets Madsjæl

Rejsen til et sundt liv starter tidligt, men madglæde kommer ikke af sig selv. Vi ved, at ikke alle får interessen for mad med hjemmefra, og for rigtig mange børn og unge afhænger glæden ved at lave mad af de rollemodeller, de møder på deres vej fra ”vugge til voksen”.

Det kan være en madmor, der tryller med maden i børnehaven. En spejderleder, der laver bålmad med en flok spejdere. En klubmedarbejder, der med madlavning som omdrejningspunkt skaber fællesskaber for unge. Eller det kan være en madkundskabslærer eller fodboldtræner som på sin egen måde sørger for sunde snacks eller skaber madglæde på anden vis.

Om Årets Madsjæl