Skæreoste med minimum 25% fedt kan fryses i op til 3-4 måneder.
Står du med for meget ost, så kan det anbefales at fryse det ned. Skæreoste med et fedtindhold over 25% kan nemlig fryses.
Hvis du vil lægge en ost i fryseren, så pak den gerne ind i alu-folie, husholdningsfilm eller smørrebrødspapir og derefter i en frysegnet plastikpose eller -plastbox. Osten kan herefter holde sig i 3-4 måneder. Det kan være en god idé at fryse osten ned i mindre portioner, fordi du kan risikere, at osten kan smuldre efter optøning. Man kan med fordel rive osten inden nedfrysning og anvende den som gratineringsost efter optøning. Optø osten langsomt, helst i køleskab.
Nogle oste egner sig bedre end andre til at blive frosset ned, men fælles for alle ostetyper er at ostenes modning stopper. Frysningen vil derfor ofte betyde, at kvaliteten på osten bliver dårligere.
Du kan godt fryse bløde oste, som skimmeloste, men konsistensen bliver grynet, så de bedst egner sig til madlavning efterfølgende.
Her er en liste over holdbarheder for nedfrosne oste:
Skære oste over 45+ som fx Danbo, cheddar, havarti m.fl. 3-4 mdr.
Skæreoste under 45+ uegnet
Revet ost 3-4 mdr.
Hårdeoste som fx parmesan uegnet
Flødeoste uegnet
Hvid- og blåskimmelost uegnet (med mindre brugt i madlavning)