Tilbehør og mængder til fest

Tilbehør og mængder til fest

Indhold

Du skal i gennemsnit beregne 600-800 g mad pr. person inklusiv brød.

Du kan bruge nedenstående fordeling til at beregne mængden af mad. Vælger du fx en tung forret med 250 g mad pr. person, bør du vælge mindre mængder til hovedret og dessert, så du alt i alt ender med 600-800 g mad pr. person.

Fordelingen

  • Forret: 150-250 g pr. person
  • Hovedret:
  • Ca. 175 g kød uden ben
  • 200-300 g kartofler og grønsager tilsammen
  • 3/4-1 dl sauce pr. person
  • Ost til mellemret eller dessert: 25-50 g pr. person
  • Dessert/kage (ikke ost): 100-250 g pr. person
  • Suppe til forret: Ca. 2½ dl
  • Suppe til hovedret: Ca. 4 dl
  • Suppe til natmad: 2-3 dl
  • Osteanretning, der gør det ud for et måltid: 250 g pr. person
  • Ost til frokost: 75-125 g pr. person
  • Ost til mellemret til en middag: 25-50 g pr. person
  • Ost til dessert: 50-75 g pr. person Retter fra Karolines Køkken, som er beregnet til fest, er beregnet til et selskab af lidt spisende og meget spisende personer.

Beregn den samlede mængde af mad

  • For hver opskrift du har valgt, lægger du mængderne af alle ingredienser sammen for at finde ud af, hvor mange gram mad hver enkelt opskrift bidrager med. Juster herefter, hvor mange gange hver opskrift skal tilberedes, for at du alt i alt kan servere 600 – 800 g mad pr. person inklusiv brød.
  • Hvis du kender dine gæster, må du vurdere, om der er mange, som spiser meget, og om der er nogle, som fx spiser ekstra meget kød. Ud fra det må du beregne dine portioner.
  • Ved sammensætning af retterne i menuen, må du også se på retterne i forhold til hinanden. Vælg fx en lille forret, hvis du vil servere en fyldig dessert. Og en menu, hvor du serverer en stor forret eller hovedret, kan du afslutte med et lille stykke ost og fx lidt sødt.