Hvorfor spiser man hveder?
Rigtig mange af os spiser hveder på store bededag, men måske ikke helt lige så mange ved, hvor traditionen stammer fra.
I gamle dage helt tilbage til omkring midten af 1800-tallet, måske endda ældre, spiste man hve-der på store bededag. Hvedebrød var en meget fin spise og blev kun spist ved særlige lejligheder og festdage. Dengang var der ikke ovne i alle hjem, faktisk havde mange byer kun ovnen hos ba-geren. Store bededag er hellig og her måtte man derfor ikke arbejde før efter gudstjenesten, men det fine brød ville man stadig gerne have. Derfor bagte bageren hveder dagen før. De hed egent-lig hvedeknopper, hvilket betyder dobbeltbagte. Folk kunne købe hvederne om aftenen dagen før store bededag og så riste dem sprøde næste morgen – deraf ordet dobbeltbagte. Ofte var de nybagte hveder så skønne, at de blev spist samme aften, hvilket måske førte traditio-nen hen til den, vi har i Danmark i dag, hvor varme hveder spises aftenen før store bededag. Re-sterne kan med stor fornøjelse ristes og serveres til morgenmad næste morgen.
X-factoren: Kardemomme
Varme hveder indeholder traditionen tro kardemomme. Kardemommen og de luftige søde boller giver en helt speciel duft i huset, når de bages. Kardemomme er et meget aromatisk krydderi, som i øvrigt er i familie med ingefær.
Kardemomme fås som kapsler eller knust. Hvis du køber kardemommekapsler, opnår du den mest automatiske duft og smag. Kapslerne knuses i en morter og skaldele sorteres fra. De små sorte frø kan knuses videre i morteren, så de bliver til pulver. Det kan være lidt hårdt af få det helt fint. Du kan i stedet bruge en krydderi- eller en kaffemølle, hvilket fungerer aldeles fremragende.
Vores favorit opskrift: Den klassiske varme hvede
Her får du opskriften på en hel klassisk hvede, som bageren bager. Her er de bare endnu bedre og bagt med smør. Hævetiden er vigtig, og har du mindre tid end opskriften lyder, eller er hævestedet under 20 grader, så kan du øge mængden af gær. Bolledejen skal min. være vokset til dobbelt størrelse før de bages, hvis du ønsker ligeså luftige boller, som du får dem hos bageren.
Har du lyst til at eksperimentere, kan du tilsætte alt fra chokolade og tranebær til ingefær, eller du kan erstatte det hvide mel med en grovere meltype. Vi har her samlet vores opskrifter på hveder, både de traditionelle og de mere "moderne" variationer. Vælg din favorit og servér hjemmebagte hveder for familien aftenen før store bededag.
Tip
Pga. smørret i bollerne er denne dej meget smidig og lækker. Den klistrer ikke, den er derfor oplagt at lave med ungerne, også de små.