Ostens historie

Ostens historie

De første oste blev skabt for godt 10.000 år siden. Vi danskere spiser mere og mere ost og er et af de mest ostespisende folkefærd i verden.

Der findes mange eksotiske fortællinger om, hvordan de første oste blev skabt, men de fleste er enige om, at det er godt 10.000 år siden, at mennesker første gang satte tænderne i ost. Sandsynligvis skete det i Mellemøsten, hvor dyremaver blev brugt til at opbevare mælk. Måske blev mælken varm af solen, rystet på dyreryg og blandet med enzymrester i de oppustede dyremaver. Det satte gang i en proces, hvor mælken endte med at indeholder klumper. Klumperne kunne formes med hænderne, klaskes på sten, saltes og tørres. Osten var født.

Ost i Iliaden

Nogle siger, at det foregik under en kamelrejse, og andre er sikre på, at de første oste blev lavet på gedemælk. Under alle omstændigheder kom både fåret, koen, bøflen, og endda elgen til senere.

Utallige kulturer har i årtusinderne siden da lavet oste. Den hvide ost nævnes første gang på skrift i Homers Illiaden, hvor osten står på menuen hos ingen anden end Odysseus. Der er også troværdige beretninger om vikingerne, der satte stor pris på ost, og konger i middelalderen, der lavede bestillinger på store partier oste.

Romerne fik oste-rationer

Historisk er de simple ostetyper de ældste såsom hytteost, mens gul ost og skimmeloste er langt yngre.

Romerske legioner havde tørre oste som en fast del af deres ration. Den mellemøstlige oprindelse gjorde det nødvendigt, at ostemassen var syrlig og salt for at øge holdbarheden. Længere mod nord, var der ikke samme behov for saltning og syrning, og derfor blev der udviklet andre oste med for eksempel godartet skimmelvækst, som dannede andre aromatiske stoffer.

I Danmark betragter nogen Esrom som den ældste ost. Historikere mener, at den er lige så gammel Danmarks næstældste cistercienserkloster fra 1100-tallet, mens andre mener, at rygeosten er vores ældste, fortsat eksisterende og mest særegne ost.

Danskerne elsker ost

Ved industrialiseringen i Danmark blev osteproduktionen lagt i strammere rammer end hidtil, og det førte til større udbredelse af ost, og udviklingen af mange af de ostetyper, som vi stadig spiser i dag.

Danmark er et osteelskende folk, og siden år 2000 er osteindtaget for voksne i Danmark vokset med 35 procent. I gennemsnit spiser hver voksne dansker 16 kilo ost årligt. Det gør os til et af verdens mest ostespisende folkefærd.

Danboosten er den mest producerede og spiste ost i Danmark og betragtes af mange som Danmarks nationalost, men der produceres mange danske oste.

Blandt Danmarks mest kendte ostetyper er de halvfaste skæreoste Danbo, Esrom, Havarti, Maribo og Samsø. Blåskimlen Danablu er også meget udbredt. Der findes kun én helt original ostetype af dansk oprindelse. Det er rygeost, som er opfundet i Danmark uden inspiration fra udenlandske oste. Det er en blød surmælksost uden skorpe, der fra begyndelsen af 1800-tallet blev fremstillet rundt på fynske gårde. Historikere mener, at osten kan have tråde helt tilbage til vikingetiden.

Arla Unika opfinder i disse år helt nye oste og med oste som Kovending, der er en blåskimmel med blåskimlen udenpå i stedet for indeni. På den måde er Arla Unika med til at udfordre de gængse forestillinger om ost