Grydebrød med fuldkorn

Grydebrød med fuldkorn

60+ min
Fryseegnet
Grydebrød er nok verdens nemmeste brød at bage - uanset om du faktisk bager i en gryde eller du bager grydebrød i stegeso. Koldhævet grydebrød bagt i en varm støbejernsgryde giver en fantastisk skorpe og et rustikt look. Bag grydebrødet med enten en lille smule gær eller surdej. Husk at hævetiden den vigtigste faktor for et godt grydebrød. Prøv denne opskrift på brød i gryde - det vil du ikke fortryde.
https://www.arla.dk/opskrifter/grydebrod-med-fuldkorn/

Sådan gør du

Dag 1
  • Kom vand i en stor skål og rør gær og A38 ud heri.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt igennem med en grydeske.
  • Dæk skålen med et låg eller en frysepose og lad dejen hæve i køleskabet i ca. 24 timer.
Dag 2
  • Drys mel på bordet og hæld forsigtigt dejen ud.
  • Fold brødet fire gange over hinanden så det danner en kugle.
  • Drys mel i bunden af en skål og kom dejen heri med samlingen nedad.
  • Lad brødet efterhæve i ca. 3 timer ved stuetemperatur.
  • Sæt efter 2½ time en støbejernsgryde midt i ovnen.
  • Tænd ovnen og lad gryden blive godt varm - det tager ca. ½ time.
  • Tag låget af gryden og hæld forsigtigt dejen i gryden så samlingen vender opad.
  • Læg låget på gryden og bag brødet midt i ovnen.
  • Tag låget af gryden efter ca. ½ time og skru temperaturen ned til 225°.
  • Bag brødet færdigt.
  • Lad brødet afkøle på en bagerist i ca. 1 time.

Vær opmærksom på at støbejernsgryden og låget bliver meget varm. Vær derfor meget forsigtig, både når dejen skal i gryden, og når brødet skal op.

I stedet for en støbejernsgryde kan du bruge en stegeso. Erstat evt. gær og A38 med ca. 150 g surdej.

Energiindhold for hele retten:

9027 kJ / 2158 kcal

Næringsindhold pr. 100g

800 kJ / 191 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,4 g
Protein: 11,6 % 5,5 g
Kulhydrat: 82,9 % 39 g
Fedt: 5,5 % 1,2 g

Ingredienser

Dej til grydebrød
3½ dl Koldt vand
5 g Gær - svarende til en lille grøn ært
1½ dl A38 naturel eller skyr
100 g Fuldkorns ølandshvede eller fuldkornsspeltmel
500 g Hvedemel
½ spsk Flydende honning
2 tsk Fint salt