Flæskesteg og timiangrøntsager

Flæskesteg og timiangrøntsager

60+ min
Klassisk flæskesteg med sauce og kartofler og med et pift af timian i de svitsede grøntsager.
https://www.arla.dk/opskrifter/flaskesteg-og-timiangronsager/

Sådan gør du

Stegetid:

Ca. 1 time og 15 min. ved 200°.

Flæskesteg
  • Kom salt ned mellem sværene. Læg stegen på ovnens rist. Støt den evt. med sammenkrøllet alufolie så stegen ligger lige. Kom halvdelen af vandet i bradepanden og læg risten med stegen ovenpå. Steg grisekammen midt i ovnen - tilsæt resten af vandet efter ca. 45 min. Tag flæskestegen ud og mål med et stegetermometer kødets cetrumstemperatur. Den skal være ca. 65°. Hold flæskestegen varm.
Sauce til flæskesteg
  • Si stegeskyen og skum evt. fedtet af. Mål skyen, tilsæt vand eller kog ind - der skal være ½ liter i alt. Bring skyen i kog i en gryde. Rør smør og mel godt sammen. Pisk blandingen i skyen og tilsæt sukker og peber. Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag til.
Timiangrøntsager
  • Lad imens smørret smelte i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits gulerødderne i ca. 4 min. Tilsæt porrer og svits i ca. 1 min. Tilsæt æbler, svesker, valnødder, timian, salt og peber og svits i yderligere ca. 2 min. Smag til.
Ved serveringen
  • Skær stegen i skiver - kom evt. sky i saucen. Server straks sammen med grøntsager, kartofler og sauce.
Tip
  • Hvis sværen er blød! Skær sværen af og grill den 2-3 min.
Energiindhold for hele retten:

25743 kJ / 6153 kcal

Næringsindhold pr. 100g

506 kJ / 121 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 22,1 % 6,6 g
Kulhydrat: 24,6 % 7,3 g
Fedt: 53,3 % 7,3 g
Mere inspiration

Mere flæskesteg med sprød svær.

Relateret video
Flæskesteg med sprød svær

Der findes flere metoder til at opnå knasende sprødt svær. Karolines Køkkenskole viser dig her én metode, hvor du koger fedtet fra flæskesværen i vand. Dette sikrer dig en perfekt flæskesteg med sprød svær.

Ingredienser

Flæskesteg
1 spsk Groft salt
1 Grisekam med ridset svær (ca. 1½ kg)
1 liter Vand
Sauce til flæskesteg
25 g Blødt smør
2½ spsk Hvedemel
½ tsk Sukker
Friskkværnet peber
Evt. kulør
Timiangrøntsager
50 g Smør
6 Flækkede gulerødder i ca. 5 cm stykker (ca. 300 g)
4 Porrer i skrå ringe (ca. 300 g)
2 Uskrællede æbler i både, fx elstar (ca. 200 g)
100 g Grofthakkede svesker
50 g Grofthakkede valnøddekerner
½ dl Frisk timian
1½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Tilbehør
1½ kg Kogte faste kartofler