Filodejstærte med brie

Filodejstærte med brie

60+ min
Filodejstærte med brie er en dessert - og så alligevel ikke helt. Den sprøde og krøllede filodej er en tærte med ost, som er sød nok til at gøre det ud for en dessert og salt nok til at spise i stedet for et stykke ost inden desserten. Foldningen af filodejen er lidt speciel - man ruller og krøller filodejen og det er slet ikke så svært. Det er vigtigt, at filodejen ikke pakkes for tæt i springformen, filodejens lag skal nemlig være synlige og kunne trækkes fra hinanden, når den er bagt. Til at sætte smag på denne opskrift på ostetærte har vi valgt en kombination af solbær og rosmarin, men du kan være kreativ og bruge den marmelade du bedst kan lide - en god syrlig marmelade giver et dejligt modspil til den fede ost og crispy filodej.
https://www.arla.dk/opskrifter/filodejstarte-med-brie/

Sådan gør du

  • Lad filodejen tø langsomt i køleskabet, før du skal bruge den (tager 4-6 timer eller natten over).
  • Beklæd bunden af en springform (ca. 23 cm i diameter) med bagepair og smør den med lidt af det smeltede smør.
  • Pisk æg, fløde og mælk sammen.
  • Tag filodejen ud fra køl, fold arkene ud og læg et fugtigt viskestykke over dem. Du skal arbejde med ét ark filodej ad gangen og lade resten blive under det fugtige klæde imens.
  • Pensl et ark filodej med smør hele vejen rundt i kanterne og på midten. Arkene skal ikke svømme i smør, kun pensles let.
  • Fold nu filodejen ved at skubbe fra bunden og op mod toppen, så arket folder sig som en harmonika eller vifte.
  • Læg de foldede ark i springformen, så de danner en spiral - du skal starte ude fra kanten af formen, når du placerer dem, og arbejde dig ind mod midten. "Filodejsvifterne" må ikke pakkes for tæt.
  • Skær osten i skiver på ca. 0.5 cm og læg dem ned imellem lagene af filodej.
  • Brug en teske til at fordele solbærmarmeladen ned imellem lagene.
  • Kom rosmarin på og stik også gerne den lidt ned imellem lagene.
  • Hæld æggemassen ud over og drys med flagesalt. Bag tærten 30 min. ved 200 ° - varmluft.
  • Tag tærten ud af ovnen og lad den køle lidt af. Pynt med frisk rosmarin og server.

Vær opmærksom på at lade " filodejsviften" få luft mellem vifterne. Pakkes den for tæt vil tærten blive kompakt og tung. Til denne tærte har vi valgt en smagskombination af solbær og rosmarin, men du kan vælge den marmelade du bedst kan lide - en god syrlig marmelade giver et dejligt modspil til den fede ost og crispy filodej.

Energiindhold for hele retten:

11533 kJ / 2756 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1314 kJ / 314 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 9,7 % 7,5 g
Kulhydrat: 31,2 % 24,1 g
Fedt: 59,1 % 21 g
Mere inspiration

Her er opskriften på den klassiske ostetærte.

Ostetærte
60+ min
Ostetærte
(10)

Ingredienser

ca. 5 ark Filodej
ca. 75 g Smeltet smør til pensling
3 Æg
½ dl Piskefløde
½ dl Mælk
200 g Hvidskimmelost
1½ dl Solbærmarmelade
½ dl Små bløde rosmarinkviste
Flagesalt