Æbletrifli

Æbletrifli

60+ min
Æbletrifli i en variant med sprød rugbrødscrumble og blød vaniljecreme. En klassisk dansk trifli er en lagdelt dessert bygget op af frisk frugt, -kompot eller -mos, et sprødt lag og creme eller flødeskum. Trifli er en nem dessert som kan forberedes i god tid, da alle elementerne skal køle af i denne opskrift: mos, crumble og creme. Triflien kan lægges sammen et par timer i forvejen eller lige inden servering. Server æbletriflien i små serveringsglas eller lav én stor æbletrifli.
https://www.arla.dk/opskrifter/abletrifli/

Sådan gør du

Æblemos
  • Kom æbler, sukker og vand i en gryde. Kog ved svag varme og under låg i ca. 20 min. eller til æblerne er møre - rør af og til, så mosen bliver jævn.
  • Lad mosen køle af i køleskabet.
Rugbrødscrumble
  • Smelt smørret i en pande ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Rist halvdelen af rugbrødet med 1 spsk sukker i 4-5 min. ved kraftig varme og under omrøring. Rist evt. yderligere 2-3 min. ved jævn varme.
  • Gentag med resten af ingredienserne og lad rugbrødsraspen køle af på en rist med bagepapir.
Vaniljecreme
  • Rør æggeblommer, sukker, vanilje og maizena sammen i en gryde. Kom mælken i.
  • Varm blandingen op ved jævn varme og under let piskning. Kog cremen, stadig under piskning, i 2-3 min.
  • Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af og rør den herefter igennem.
  • Pisk fløden til et let skum og vend ⅔ i den kolde creme.
Sådan samler du æbletriflien
  • Læg æblemos, crumble og vaniljecreme lagvis i glas (á ca. 2½ dl). Top med resten af den letpiskede flødeskum.

Du kan også lave den klassiske sprøde ristede rasp til æbletriflien. Du skal bruge 75 g smør, 150 g rasp og 85 g sukker. Smelt smørret og tilsæt rasp og sukker. Rist blandingen ved jævn varme - til det er gyldent og sprødt. Lad det køle af.

Energiindhold for hele retten:

8171 kJ / 1953 kcal

Næringsindhold pr. 100g

604 kJ / 144 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,5 g
Protein: 4,5 % 1,6 g
Kulhydrat: 52,2 % 18,6 g
Fedt: 43,3 % 7,1 g
Relateret video
Sådan pisker du flødeskum

Vil du have perfekt pisket flødeskum? Så se her hvordan Karolines Køkkenskole pisker et luftigt og cremet flødeskum. 

Ingredienser

Æblemos
750 g Syrlige, røde æbler i tern, fx Elstar
2 spsk Sukker
1 spsk Vand
Rugbrødscrumble
50 g Smør
200 g Revet rugbrød
2 spsk Sukker
Vaniljecreme
1 Æggeblomme (ca. 1 spsk)
1½ spsk Sukker
½ Vaniljestang
½ spsk Majsstivelse fx maizena
1¼ dl Mælk
1¼ dl Piskefløde