Luciabrød
Traditionen med de sjove luciabrød stammer fra Sverige, hvor de kaldes "lussekatter" eller "lussebullar". Nogen kalder dem også for safranbrød, fordi de får deres gule farve fra de eksklusive safrantråde, der dog kan erstattes med gurkemeje - det giver farven, men ikke smagen af safran. Det er hyggeligt, sjovt og nemt at forme de små brød. Luciabrød serveres især i forbindelse med luciaoptog den 13. december.
Ingredienser
|
75 g
Smør
|
|
|---|---|
|
1½ dl
Mælk
|
|
|
25 g
Gær
|
|
|
1 spsk
Sukker
|
|
|
¼ tsk
Safran (ca. ¼ gram) eller 1 tsk stødt gurkemeje
|
|
|
1
Æg
|
|
|
½ tsk
Groft salt
|
|
|
400 g
Hvedemel (ca. 6½ dl)
|
|
1
Sammenpisket æg - til pensling
|
|
|---|---|
|
24
Korender eller rosiner (se tip)
|
Sådan gør du
Tips til opskriften
Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.
Korender er rosiner uden kerner - de kan naturligvis erstattes af almindelige rosiner. Læg evt. korender/rosiner i vand i ca. 10 min inden du stikker dem i luciabrødene. Så undgår du, at de bliver hårde og tørre under bagningen.
Næringsindhold, pr 100 g
Energiindhold:
1193 kJ / 285 kcal
Energifordeling
| Energi pr 100 g | |
|---|---|
| Fiber: | 2 g |
| Protein: | 7 g |
| Fedt: | 10 g |
| Kulhydrat: | 41,4 g |
Traditionen med luciabrød stammer fra Sverige, hvor de hedder "Lussebrød". Luciabrød er sjove at servere i forbindelse med Luciaoptog den 13. december, og de er smukke, med deres gule farve. Luciabrødene her er ikke så søde, men nogle foretrækker dem med mere sukker i. Der er fri leg, når du skal forme luciabrød, men her et par eksempler, du kan lade dig inspirere af.