Luciabrød

1 time 5 min
Fryseegnet
Luciabrød

Traditionen med de sjove luciabrød stammer fra Sverige, hvor de kaldes "lussekatter" eller "lussebullar". Nogen kalder dem også for safranbrød, fordi de får deres gule farve fra de eksklusive safrantråde, der dog kan erstattes med gurkemeje - det giver farven, men ikke smagen af safran. Det er hyggeligt, sjovt og nemt at forme de små brød. Luciabrød serveres især i forbindelse med luciaoptog den 13. december.

NYHED! Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

75 g Smør
1½ dl Mælk
25 g Gær
1 spsk Sukker
¼ tsk Safran (ca. ¼ gram) eller 1 tsk stødt gurkemeje
1 Æg
½ tsk Groft salt
400 g Hvedemel (ca. 6½ dl)
1 Sammenpisket æg - til pensling
24 Korender eller rosiner (se tip)

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri.
  • Stød sukker og safrantråde i en morter (eller hak det i en minihakker) til safrantrådene er helt knust. Rør safran-sukkeret i mælkeblandingen og lad det stå i ca. 10 min., så safranen får tid til at afgive sin farve.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker. Tril fingertykke pølser, der formes til S'er.
  • Læg luciabrødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 min. Pensl brødene med æg, pynt med korender og bag luciabrødene midt i ovnen i ca. 12 min. ved 225° - traditionel ovn.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Korender er rosiner uden kerner - de kan naturligvis erstattes af almindelige rosiner. Læg evt. korender/rosiner i vand i ca. 10 min inden du stikker dem i luciabrødene. Så undgår du, at de bliver hårde og tørre under bagningen.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

1193 kJ / 285 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 2 g
Protein: 7 g
Fedt: 10 g
Kulhydrat: 41,4 g
Relateret video Luciabrød

Traditionen med luciabrød stammer fra Sverige, hvor de hedder "Lussebrød". Luciabrød er sjove at servere i forbindelse med Luciaoptog den 13. december, og de er smukke, med deres gule farve. Luciabrødene her er ikke så søde, men nogle foretrækker dem med mere sukker i. Der er fri leg, når du skal forme luciabrød, men her et par eksempler, du kan lade dig inspirere af.

Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/luciabrod/